Coğrafi Özellikleri
Coğrafi Özellikleri
İlin tüm sahil kesiminde olduğu gibi Avsallarda da tipik Akdeniz Bölgesi iklim özelliklerine sahiptir. Kasabada meteroloji istasyonu olmadığından değerler Alanya meteoroloji istasyonu değerlerinden alınmıştır.
Yıllık ortalama sıcaklık 18.8 C olup ortalama yüksek sıcaklık temmuz ayında 31.0 C iken ortalama düşük sıcaklık 7.7 C ile ocak ve Şubat aylarında olmuştur. Beldede yıllık ortalama sıcaklığa baktığımızda hiç bir ayda 10 Cnin altına düşmemektedir. Bu da Belde Turizminin yıl içindeki süresinin uzun olduğunu göstermektedir.
Yörede yağışlar mevsimlere göre büyük ayrılıklar gösterir.Akdeniz iklimi yağış rejiminde bir özelliği olan bu durumda, en çok yağış kış ve ilkbahar aylarında en az yağış ise yaz aylarında düşmektedir.Sıcak dönem olan yaz aylarında yağışlar çok yetersizdir.Beldenin ortalama yıllık yağış miktarı 1102.7 mm.dir.Yıl içinde yine ortalama en az yağış 0.6 mm ile Ağustos ayında olurken, en fazla yağış 258.6 mm ile ocak ayında olmaktadır.
Beldede kar yağışı yok denecek kadar az olup yıllık ortalama gün sayısı 0.1dir.Yıllık dolulu günler 3.3, kırağılı günler 3.l, sisli günler 0.6 dır. Beldede ortalama buhar basıncı 10.3 olurken 26.1 ile Ağustos ayı en fazla 9.6 ile ocak ayı en azıdır. Ortalama nisbi nem 70 iken 72 ile temmuz, ağustos ayı en fazla 68 ile ocak ayı en azıdır.
Avsallarda hakim rüzgar yönü güneybatı (sw) olup, en hızlı rüzgar yönü güney ve hızı 30.8 m/sa.dır.
Belde de arazi yapısı dalgalanma göstermektedir.
Belde de arazi yapısı dalgalanma göstermektedir. Belde kuzeyi (Genelde ormanlık araziler) yüksek eğime haizdir. (%25 üstü) Devlet karayolu ve bunun denize olan kısmı ile karayolunun kuzeyleri düz olup, daha kuzeye gidildikçe yükselen bir topoğrafik yapı izlenimi vardır. Beldede meskûn doku daha çok %5-15 arası eğimler içindedir. %25 üstü eğimli alanlar genelde ormanlık olup bu alanlarda yapı yapılmayıp doğal karakteri yeşil ile desteklenerek korunmaktadır.
Ormanlık olmayan %25 üstü eğimli alanlarda ise yine yapı yapılmayıp yeşil alan veya ağaçlandırılacak alan olarak bulunmaktadır.Avsallar inceleme alanı içinde arazi konglomera ve kilden oluşan biri ile bunların aşınıp taşınmasından oluşan alüvyon bulunmaktadır.Alüvyon etüt alanı içindeki konglomera ve killerin aşınıp çukur toplamasından oluşan ve şiltlerden meydana gelmiştir.Alüvyonlu alanlar belde güneyinde devlet karayolu kenarında az bir alanda bulunmaktadır.Birim içinde konglomeraların hakim olduğu miltaşı, kumtaşı gibi seviyeler konglomera gibi düşünülmüştür.Daha ziyade tepelikleri oluşturmuşlardır.Belde içinde en büyük alan bu türdedir.Üst kısımlar ayrışmadan dolayı bozulmuştur.Taşı güçleri oldukça yüksektir. Konglomeraların az ince malzemenin hakim olduğu seviyelerin tümü kil olarak ayrılmıştır.Vadi içlerinde ve topografyanın Eğimi az olan kısımlarını meydana getirirler. Üst kısımları ayrışmadan dolayı bozulmuştur. Kasaba içindeki killi alanlar konglomera alanların güneybatısında yer almaktadır. Belde sismik bakımından hareketsiz olup 4. derece deprem bölgesi içine girmektedir. Belde su durumu DSİ XIII. Bölge Müdürlüğü tarafından kasım 1988 de yapılmıştır. Kuzeyden gelip doğuya yönelen ana sulama kanalı inşaatı tamamlanmıştır. Ana kanal ve kanaletlerin bakın ve onarımı için servis yolları mevcuttur olup imar planı ile korunmuştur. Avsallar Beldesinin içinde Ölükler, Yahyaoğlu, Sarıkavak ve kanlı ismiyle dereler ve yatakları halen mevcuttur.
Avsallar ve çevresi Türkiye geneli için yapılmış olan 1/100.000 ölçekli toprak kabiliyeti sınıflama haritasına göre I.II.III. IV. ve VI. sınıf tarım topraklarına sahiptir. Belde çalışma alanı ise III.IV.VI. sınıf tarım toprakları içine girmektedir.
Belde güneyi LLL. sınıf tarım toprağına haizken kuzeyi ve doğusu IV. sınıf tarım toprağı içindedir. Belde de bitki örtüsüne baktığımızda tarım alanları ile ormanlık alanların çokluğu göze çarpmaktadır.
Kasabanın planlama alanı çeşitli dalgalanmalar gösteren ve topoğrafik yapısı eğimli bir takım yükseltilere sahiptir. Özellikle yüksek alanlar ormanlıktır. Belde kuzey kesimleri orman alanları ile örtülü iken bu alanların arasında kalan boşluklar tarım yapılan alanlar ile örtülüdür. Tarım dışında özellikle güney ve doğu kısımlardaki Meskün dışı alanlarda narenciye ekimi yanında çok sık oranda seralık alanlar ile örtülüdür. Portakal, mandalina, greyfurt, gibi ürünlerin yanında seralık alanlarda çeşitli sebzeler turfanda olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca kuru tarımsal ürünlerden buğday, arpa, yulaf, bakla, mercimek, susam vb. tahılgiller az miktarda da olsa üretilmektedir.
Avsallarda sahil kenarı çok zengin kumsallık alanlar ile örtülüdür Yalnız Orman Genel Müdürlüğü kampının olduğu yarımada ormanlıktır. Buda yöreye zengin yeşillik katarak daha da güzellik kazandırmaktadır.